Copil isteț- la școală și acasă

În ultimii ani, interesul meu pentru educație a crescut în mod deosebit.

Din momentul în care am devenit părinte m-am întrebat în mod constant cum ar trebui să-mi educ copilul pentru a-i asigura succesul în viață.

Pentru că am observat continua degradare a sistemului, morile de vânt ce țin acest sistem în funcțiune și rezultatele… și cred că nu sunt singurul care observă aceste lucruri.

Profesorul Howard Gardner, autorul teoriei inteligențelor multiple, a studiat în ce măsură există potențial de genii în oameni. Concluzia studiului a fost șocantă: aproape toți copiii cu vârste fragede au potențial de genii; după 20 de ani aproape toți își pierd acest potențial.(pentru detalii caută pe google despre proiectul zero- Howard Gardner)

Adevăratul șoc urmează după ce răspunde la întrebarea: ce s-a întâmplat cu acești copii timp de 20 de ani?

Au fost educați!

Nu te grăbi să arunci vina pe școală, părinți, mediu, societate, vremuri… nu e un singur vinovat. Dar fiecare factor în parte și-a adus contribuția la modelarea fiecărui individ.

În continuare nu o să despic firul în patru ca să-ți arăt ce nu merge, de ce nu merge, cum ar trebui să fie sistemul de educație ideal (pentru că nici eu nu știu cum arată sistemul de educație ideal), dar o să-ți spun la ce concluzii am ajuns.

Soluția se află tot în educație.

Într-o simplificare extremă, cele două mari domenii în care copilul trebuie să aibă succes sunt școala și școala vieții.

De ce trebuie să mă asigur de succesul școlar clasic al copilului meu: pentru că în vremurile ultrarapide în care trăim, să ai doar 8, 10 sau chiar 12 clase, reprezintă un handicap. Nu prea ești luat în serios dacă nici tu nu ți-ai luat propria pregătire în serios.

Și apoi, inevitabil, urmează întrebarea: care sunt abilitățile pe care trebuie să le dezvolt la copilul meu pentru a avea succes după școală?

Răspunsuri sunt multe, dar cele mai importante calități (așa cum le văd în acest moment) sunt cele ale unui lider.

Copilul isteț trebuie să fie lider la școală.

Nu înseamnă că trebuie să alerge după note.

Poate să-și exerseze abilitățile de lider preluând inițiativa în diverse activități, de la cele legate de curățenie, până la redactarea revistei școlii sau conducerea unui proiect la oricare din disciplinele din programă.

Copilul isteț va descoperi astfel că, înainte de a-i conduce pe alții, va trebui să fie propriul lider. Va pune propria educație pe primul loc și va fi interesat pe viitor de educația continuă, pe tot parcursul vieții, de propria dezvoltare personală.

Va deveni responsabil pentru succesul său.

Și nu în ultimul rând copilul isteț va deveni un om pasionat, iar oamenii care fac lucrurile cu pasiune sunt admirați de alți oameni, care vor ajunge să îi urmeze.

Calitățile de lider, dezvoltate de mic, vor ajuta la descoperirea pasiunii, apoi la dezvoltarea ei și în final la transmiterea ei mai departe. Copilul isteț devine în final liderul unui trib (în frumoasa exprimare a lui Seth Godin) care poate schimba lumea.

Și pentru că este cu adevărat isteț, va face parte din mai multe triburi: după voia lui.
„Copil isteț” este mai mult decât numele unui proiect sau adresa unei pagini de internet.

Orice idee pe care o dezvolt, orice articol pe care-l scriu, orice lecție video pe care o postez pe youtube, este făcută în primul rând pentru cei mai importanți copii isteți din lume: copiii mei, Maria și Petru.

Pentru orice părinte există cei mai importanți copii isteți: copiii lui.

Spune-ți așadar părerea despre cum și ce putem face pentru a avea o lume mai bună pentru ei- și, bineînțeles, mă interesează și părerea copiilor isteți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *